Nieuws special

Gouden regels

Na weken afwezigheid kwam ik onlangs weer eens op onze accommodatie. Daar zag ik dat de beheerscommissie, hulde, ook in de corona- en zomertijd niet stil gezeten had met tal van werkzaamheden. Daarnaast zag ik een prachtig mooi plakkaat op de muur van onze kantine dat je bij binnenkomst niet kunt missen. Een bord met 9 shirts die allen staan voor een gouden gedragsregel op onze accommodatie. Niet verkeerd om deze van jong tot oud eens in je op te nemen en je zelf af te vragen: Hou ik me hier ook in de praktijk aan?

Als lid van wedstrijd- en arbitragezaken wil ik hier de regel centraal stellen hoe we ons dienen op te stellen richting de leiding in een wedstrijd. Van de eigen jeugdscheidsrechter tot het arbitrale duo bij onze hoofdmacht. Ik vraag dat met name, omdat in de afgelopen periode twee van onze ervaren scheidsrechters, Roelf Bos en Barry Oostra, besloten hebben de fluit aan de wilgen te hangen. Deze kadertaak bracht hen in de afgelopen tijd te weinig voldoening in deze voor hun gevoel soms toch wel eenzame functie. Veelal door commentaar van spelers, erg prestatiegerichte coaches en niet altijd even tactvolle beoordelaars die vergeten dat scheidsrechters daar staan voor hun plezier, hun best doen er een leuke pot van te maken en veel tijd kwijt zijn in deze functie. Triest, want we hebben al een tekort als bond maar ook als club.

Inderdaad zijn technische en arbitrale kadertaken best tijdrovend, niet altijd even gemakkelijk door kritiek van mensen aan de zijlijn. Maar ze dragen wel bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Jongelui beseffen dat vaak niet en kijken alleen naar de tijdsinvestering. Maar leiding geven als coach, trainer of scheidsrechter bij jeugd draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Daar kun je later bij je studie en je werk veel profijt van hebben al besef je dat op jeugdige leeftijd vaak nog niet. Vaardigheden als onder meer jezelf presenteren, leiding geven, organiseren, improviseren, omgaan met kritiek en plannen leer je niet door niks te doen, op je schermpje te turen en in mindere mate als vakkenvuller.

Daarom een oproep van onze kant aan onze jeugd: Als je binnenkort gevraagd wordt iets te doen in deze richting zeg dan niet bij voorbaat NEE. Kijk eens of het bij jou past en ga nog liever eens in gesprek met jongelui als bijvoorbeeld Marlijn, Senna, Yael, Eefje, Doris, Inge, Julia, Wilma, Kristian, Kimberly, Benthe, die op dit vlak al enige tijd het nodige doen aan hun eigen ontwikkeling en die van onze vereniging.

Namens arbitrage Commissie Wedstrijdzaken
Reint Oostra