SCO sloopt Deetos/Snel

SCO sloopt Deetos/Snel

SCO sloopt Deetos/Snel 2560 763 K.V. SCO

Het dak spatte eraf. Een zinderende Steense explodeerde nadat de Friezen de Belgisch/Dordtse selectie op achterstand had gezet en de zwaar bevochten overwinning over de streep had getrokken. De oude vos Crum werd flink in de staart gebeten door de brullende wolf Frieswijk. Aan het einde van de eerste helft had Deetos /Snel op 8-12 meer afstand genomen. Nadat in het derde kwart de 10-15 was gevallen leken de punten naar Zuid-Holland te gaan. Maar onder aanvoering van een woest knokkende Wessel Mulder sloegen de Friezen keihard terug en moest een brullende Aegle Frieswijk als volleerd dompteur de zweep flink laten knallen om zijn ontketende wolvenpack in toom te kunnen houden. De AegleAcht veroverde op 22-21 de dik verdiende punten en de Friese achterban smulde van opnieuw een spectaculaire ontsnapping.

Deetos/Snel ademt korfbal. Met illustere namen uit de korfbalgeschiedenis, regelmatig uitkomend in de League, een peloton Belgische internationals binnen de selectie en een oud bondscoach en korfballegende aan de zijlijn staat er niet zomaar een tegenstander op de stoep. Maar dat is lekker als je je moet oppeppen en weet dat je er vol voor moet gaan. De afgelopen week niet fitte Kim van Dalen was buiten de basisacht gelaten voor motivatiecoach Inge Delfsma. De sluwe Aegle had de vaksamenstelling aangepast

Na een onstuimige doorbraak waarbij Ray hard tegen de zaalvloer werd getorpedeerd was de toon gezet. De al later begonnen wedstrijd werd een tijd stil gelegd om Ray weer op te lappen. De verbaal nadrukkelijk aanwezige Inge adviseerde de scheids volop in de te nemen beslissingen. Britt die met veel drive speelde en strakke dekking kreeg van de vaste waarde uit het Belgisch nationale team had weinig geluk met haar eerste schoten die uit de mand wipten. Met een hoog schot vanaf de zijkant opende Annick de wedstrijd maar de gasten reageerden Snel en kwamen op 1-3 waarna opnieuw Annick via een doorbraak scoorde. Scherpschutter Jimin de Vries schoot zijn 2e treffer binnen waarna Inge profiteerde van haar vrijheid na een dreigende actie van Femke en de rugdekking met een zuiver schot afstrafte. 3-4. Duw- en trekwerk onder de paal bij het nemen van een vrije bal leidden naar de eerste stip waardoor de gasten op 3-5 kwamen.

Menno de Vries liet zien waarom hij in de eerste seizoenshelft nadrukkelijk gemist werd. Met een zuiver schot en een fraaie doorbraak die hij bovenhands met een lay-up afrondde kwamen de Stellingwervers op gelijke hoogte. Een fel strijdend SCO deed er alles aan om in het spoor van Deetos te kunnen blijven. Het arbitrale duo moest vol aan de bak om het allemaal goed te kunnen volgen. De afgestrafte blauwzwarte reacties op de niet opgemerkte vileine roodwitte overtredingen brachten het eigen rechtvaardigheidsgevoel uit evenwicht. De onvermoeibare Wessel worstelde de 6-6 binnen waarna de gasten o.a. door een zeer fraaie heer-op-heer pass wegliepen naar 6-9, de ijzervreter een stip verprutste en Deetos 6-10 scoorde. Even was een dip voelbaar in de Friese stellingen. Een fel coachende Aegle riep zijn roedel bij elkaar en pompte nieuw vertrouwen in het team.

Britt zette de lijnen uit en door haar rebound en passing werden Menno en Kevin in de positie gezet om de 7-10 en 8-10 te scoren. De Benjamin uit de Dordste selectie, telg uit een gerenommeerd korfbalgeslacht bezweek onder de druk. Na een gele prent vanwege een trappende beweging richting de op de grond liggende Ray en een hernieuwde hyperventilerende aanval viel voor haar het doek. Door meer rust in de Dordste aanvallen bepaalden de gasten de ruststand op 8-12.

Na het startsignaal voor de 2e ronde zette captain Kevin de toon door uit een afstander de 9-12 te scoren en schoot Wessel vanaf de achterlijn 10-13 door de mand. Maar de gasten hadden in die fase het betere spel en liepen weg naar 10-15 waardoor het er voor SCO somber uit begon te zien. Tekenend was dat de Friezen weigerden om op te geven en stevig door buffelden. Menno werd nadrukkelijk in zijn favoriete positie gemanoeuvreerd waaruit hij de 11-15 kon scoren waarna de doorstomende Wessel er vanaf de zijkant 12-15 van maakte. De gasten antwoordden met 12-16.

De strategen zetten de lijnen uit voor het eindspel. Kim kwam voor Annick en Frank nam de plaats in van Menno. En de supersub vergrootte de faam van zijn naam. Hij poeierde de 13-16 door de mand waarna Aegle zijn gouden hand van wisselen nog meer glans gaf nadat Kim de 14-16 had binnen geprikt. Het begon te zinderen in de Steense. De temperatuur liep langzamerhand naar het kookpunt. Deetos scoorde tegen waarna Menno weer binnen de lijnen kwam voor Ray.

De woest briesende Wessel die met zevenmijls laarzen door het vak denderde dunkte de 15-17 binnen waarna Ray de plek van Menno weer in nam. Frank egaliseerde een volgende score van de gasten waarna Crum zijn team bij zich riep om individuele spelers aan te kunnen spreken. SCO rook bloed en joeg de tegenstander op. Het publiek sprong op nadat Ray de aansluitingstreffer scoorde. Met een haakse bocht hoopten de gasten te kunnen ontsnappen maar na een score via een zuivere vrije bal van Britt legde ze haar Belgische tegenstander opnieuw in de luren door zeer listig een stip eruit te slepen die door de onverschrokken Kevin onder luid gejuich werd afgetikt.

De Steense kookte over nadat Ray de 20-19 binnen had geschoten. Een fel briesende Aegle haalde alles uit de kast om zijn team in toom te kunnen houden. Bij Wessel schoot stoom uit de oor- en neusgaten maar doordat Aegle de leidsels strak had aangespannen was er voldoende rust om zijn vijfde treffer op het scorebord te denderen. Een laatste stuiptrekking leidde naar de Zuid-Hollandse 21-20 waarna Kim een vrije doorbraak wilde afrondden in de kantine maar daarna de mand op de juiste plek in de zaal vond en 22-20 scoorde. De Friezen speelden de wedstrijd uit met een enkele speler die vol adrenaline in de veronderstelling van een achterstand verkeerde. Voor de statistieken viel er nog een tegentreffer maar in een hartstochtelijk applaudisserende en hossende Steense sleepten de kobaltblauwen de dik verdiende overwinning uit het vuur.

Punten gepakt en het bloedspoor geroken. De jacht ligt open en een ontsnapping is nog altijd mogelijk. Volgende week een cruciaal duel in Barneveld. Steun van de achterban voor een spectaculaire Houdini-act is van harte welkom!

Hans

Scores: Wessel Mulder 5, Menno de Vries 4, Kevin Sierdsma 3(1), Annick Koning 2, Kim van Dalen 2, Frank vd Veen 2, Ray Bouwman 2, Inge Delfsma 1,  Britt Rottink 1

Menno wordt in positie gemanoeuvreerd