Een pijnlijke nederlaag

Een pijnlijke nederlaag

Een pijnlijke nederlaag 2508 1608 K.V. SCO

Niet dat er vooraf op punten gerekend was maar de prestatie die SCO zaterdagavond op de mat legde was onthutsend te noemen. Al jaren maken beide teams deel uit van dezelfde hoofdklasse waarbij Wageningen duidelijk gegroeid is in kwaliteit. De Friezen kregen korfballes en zullen alle zeilen bij moeten zetten om iets van dit seizoen te kunnen maken. Na een 8-17 ruststand denderden de Veluwenaren naar 8-22 en sloten de wedstrijd af met een niet mis te verstane 16-30 eindstand.

In de opgefriste Steense versierd met een fletsig wolkendek hing een nieuw scorebord te shinen aan de wand. Publiek op de redelijk gevulde tribunes was in afwachting van het nieuwe zaalseizoen maar door de uitgevallen voorwedstrijd ontbrak het aan de opzwepende sfeer. De ziekenboeg is in Wolvega ruim bezet waardoor de coachingsstaf moest schipperen met de bezetting en de uit te voeren tactiek. Captain Britt Rottink werd geflankeerd door Kim van Dalen, Wessel Mulder en Alwin Zwolle die debuteerde op dit zaalniveau. In de verdediging kreeg Annick Koning Evelien Frieswijk naast zich aangevuld met Sjoerd Tel en Ray Bouwman.

Na een aftastende fase was het Wouter ter Maten, deze avond goed voor 10 treffers, die met een dubbele score de Wageningers op voorsprong bracht waarna Eline van Veldhuizen met een hoog schot die bijna door het wolkendek knalde de 0-3 op het scorebord wilde zetten. Alleen was daar de nieuwe lichtbak niet op berekend waardoor de hele avond 0-2 bleef opgloeien. Annick Koning opende met een snel schot dit seizoen voor SCO waarna Wessel Mulder een afzwaaier van Alwin prima inschatte en met een reboundschot de 2-3 binnenprikte. De gasten namen het commando steviger in handen en waar de Friezen bleven steken in onrustige éénschotsaanvallen combineerden de Wageningers soepeler en werd vanuit ingestudeerde patronen profiterend van herhaalschoten de juiste speler in stelling gebracht. De Gelrese mannen kregen volop aanvoer om hun vizier scherp stellen en liepen ondanks een briesende Riko weg naar 2-5 waarna Annick er met een listig schot 3-5 van maakte. De gasten combineerden rustig door en freewheelden naar 4-9 met scores aan Friese zijde van Evelien en een rake stip van Wessel na een doorbraak van Kim.

De ingespeelde blauwwitte formatie kwam steeds beter in het spel en daar waar de Friese roedel doormodderde met onzorgvuldige passing en geen grip kreeg op de rebound combineerden de gasten via vlot lopende patronen naar 6-13 waarna Sjoerd de handen van het publiek op elkaar kreeg na een zeer fraaie doorbraak die hij met een éénhandige boogbal succesvol afrondde. Britt bracht de stand met een wegstapactie op 8-13 maar aan de hand van good old Jasper Broenink zette Wageningen een tandje bij en bracht de pitsstop op afgetekende 8-17 ruststand.

Hert was aan de coachingsstaf om via een listig plan de achterstand in te kunnen lopen maar die tactiek mislukte volledig nadat de bergbewoners met 5 scores op rij doordenderden naar een onthutsende 8-22 tussenstand. Enkele Friese spelers zakten volledig door het hoofdklasse ijs waarna de scheids medelijden leek te krijgen en Alwin een goedkope stip cadeau gaf. Maar niet verdiend werd door Wessel ook niet afgetikt.

Na een rake afstander van Ray kwam Inge Delfsma voor Evelien. En met Inge kwam er gelijk Friese bluf in het team. Met haar verbale ondersteuning versierde ze een stip die door Sjoerd op 10-22 verzilverd werd. Hoewel Friese mannen zich warm begonnen te lopen wisselden de coaches alleen dames van vak. De afscheid nemende coach vd Brenk kon het zich zelfs permitteren om zijn kern naar de kant te halen en meegereisde wissels speeltijd te geven. Met scores van Annick, Sjoerd, Alwin en Britt aan Friese zijde eindigde de wedstrijd in een eclatante 16-30 nederlaag waarbij de gasten nog een score ontnomen werd vanwege de falende apparatuur en het spervuur van scores die de jurytafel niet meer bij kon benen.

Komende zaterdag staat het onbekende ODIK op de stoep die wel de wedstrijd tegen Oost Arnhem verloor maar zich de morele winnaar mocht noemen. De Rikoroedel zal uit een ander vaatje moeten tappen om dit seizoen kleur te kunnen geven.

Hans

Scores: Sjoerd Tel 5(2), Wessel Mulder 3(2), Annick Koning 3, Britt Rottink 2, Evelien Frieswijk 1, Ray Bouwman 1, Alwin Zwolle 1