SCO laat hoofdklassestatus verwaaien

SCO laat hoofdklassestatus verwaaien

SCO laat hoofdklassestatus verwaaien 1318 730 K.V. SCO

Na de klinkende overwinning op Deetos leek SCO het juiste spoor te hebben geroken. Dat één zwaluw geen zomer maakt bleek niet alleen in Barneveld. Na de prestatie van gisterenavond lijkt het geloof in een goede afloop sneller verwaait dan waarmee Ciara het land binnenstormt. In de eerste helft konden de Friezen nog redelijk aanhaken tot 13-15 maar in de 2e omloop werden de Eindhovense spitsen eenvoudig in stelling gebracht en moesten de Stellingwervers het antwoord schuldig blijven. Op 19-26 blies de scheids, die halverwege dit duel ook rijp was voor een wissel, het eindsignaal.

Met Sjoerd Tel terug in de basis voor de nu geblesseerde Ray Bouwman stipte Wessel na een doorbraak van Femke de 1-0 binnen. De Eindhovense spits egaliseerde. De 2e aanval combineerde snel maar verzuimde daarbij tot ergernis van de coach om tot het juiste schot te komen. DSC liep weg naar 1-4. Opvallend veel Friese schoten caramboleerden na rondjes te hebben getold in de gele mand aan de bovenzijde weer het veld in. Na een krachtige doorbraak van Wessel mocht hij vanaf de stip zijn eigen poging verzilveren. Britt knalde na een vlotte combinatie met Annick vanaf de achterlijn 3-4 binnen waarna Menno dit kunstje op bijna dezelfde plek herhaalde voor de gelijkmakende 4-4. De Brabantse spits scoorde 4-5 waarna Wessel een stevig duel op Sjoerd met een treffer afstrafte.

Na 2 eerdere pogingen kon Kevin eindelijk profiteren van de snelle, splijtende passes op zijn indraaibeweging die hij nu succesvol wist af te ronden. SCO pakte de leiding op 6-5. Robert Roubos scoorde zijn 2e maar Sjoerd had met een afstander een direct antwoord klaar. En hij had meer ijzers in het vuur. Even later herhaalde hij zijn schot waarmee de stand op 8-6 kwam. DSC was niet onder de indruk. Via de mannenspitsen die teveel ruimte kregen kwamen ze langszij en de gasten liepen zelfs weg naar 9-10 waarna Menno na een vlotte combinatie 9-10 binnen schoot.

Yara Koster die vanaf een meter of  vier totaal vrij gelaten werd kon blijven prijsschieten en knalde 9-11 binnen waarna Timo de Wit na veel herhalingen zijn vierde score aftikte op 9-12. De Friezen herpakten zich. Femke plofte de 10-12 binnen waarna Menno voor de aansluiting zorgde op 11-12. De fraaiste score van de avond was vervolgens van Britt die als ode aan Kobe Bryant langs haar tegenstandster flitste en met een bovenhandse lay-up de gelijkmakende 12-12 scoorde. De Eindhovense schutters bleven aanleggen waardoor de stand op 12-14 kwam en Menno op 13-14 de teams naar de thee leek te schieten. Door geklungel in de laatste seconden lukte het DSC om de ruststand te bepalen op 13-15.

Met Frank voor Menno die even later de plek van Sjoerd innam werden de bakens tactisch verzet. Ondanks goede pogingen scoorden de Brabanders als eerste via zusje Roubos voor haar 3e treffer. SCO verloor de grip in de rebound waardoor combinaties verzanden in éénschots aanvallen. Menno schoot vanaf de achterlijn de 14-16 door de mand maar Robert Roubos en Timo de Wit werden onophoudelijk door hun secondanten in stelling gebracht. Nadat de emoties flink opliepen, de scheids de verbale kritiek op zijn beslissingen steeds vaker afreageerde met het toekennen van vrije ballen, liep DSC weg naar 14-19. Aegle greep naar de time-out, de scheids naar een gele kaart en de vlam leek even in de pan.

Wessel knalde 15-19 binnen waarna een snelle actie van Britt een beter lot verdiende. De roodwitte spitsen vervolgden hun bombardement. Binnen een paar minuten gloeide de 15-23 op het scorebord. SCO gaf het op, de gasten zetten de wisselcarroussel in de overdrive en de wedstrijd was gespeeld.

Frank schoot 16-23 raak waarna Inge ingebracht werd voor Femke. Wessel en tweemaal Britt zorgden nog voor Friese treffers maar DSC behaalde een eenvoudige maar verdiende 19-26 overwinning. Opvallend hierbij dat alle Brabantse treffers gemaakt werden door twee mannelijke spitsen, beiden goed voor elk bijna 10 treffers geassisteerd door twee vrouwelijke collega’s die de rest voor hun rekening namen. De secondanten van het team zorgen alleen voor de aanvoer waarbij zelfs een geheel vrije doorbraak afgespeeld wordt op de spits.

In Driebergen, Dordrecht en Zwolle zullen de Friese punten voor de komende duels ingecalculeerd zijn. Het is aan de AegleAcht om ergens een streep door de rekening te trekken met een herhaling van de Deetosstunt.

Hans

Scores: Menno de Vries 5, Wessel Mulder 5(2), Britt Rottink 4, Sjoerd Tel 2, Femke van Zwol 1, Kevin Sierdsma 1, Frank vd Veen 1