Kruit eruit, schutters gezocht

Kruit eruit, schutters gezocht

Kruit eruit, schutters gezocht 2560 1266 K.V. SCO

Aan het Zwarte Water zakte de Rikoroedel dieper in het moeras. Na een redelijke start schoten de Spartaanse mannen de vooruitzichten op een goede afloop aan gort en keken de Friezen halverwege dit degradatieduel aan tegen een 13-6 achterstand. Na rust bombardeerden de Zwollenaren rustig door en brak het gebrek aan schotkracht de Stellingwervers opnieuw op. Zonder Friese passie en beleving incasseerde een gelaten SCO met 29-16 de vijfde nederlaag op rij en gooide vervolgens de trainercoach de handdoek in de ring.

Het was een zoekplaatje om op tijd de hoge tribunes van Windesheim te kunnen beklimmen. In het speciaal voor SCO gereserveerde supportersvak werd het zicht belemmerd door het verbaal duidelijk aanwezige broertje van de Bolle van Zwolle die zich pontificaal op de voorste rij had genesteld en vriendelijke verzoeken om een vakje op te schuiven naast zich neerlegde. SCO startte in dezelfde opstelling als afgelopen week alleen was de startoptelling omgedraaid. Een eerste doorbraak van Annick leverde de verzilverde openingstreffer van Kevin op waarna Britt op kracht haar tegenstandster de hielen liet zien maar haar éénhandige afronding geen treffer opleverde. De gelijkmaker van Sparta werd met veel lawaai binnen gehaald waarna Kim de redelijk gevulde tribunes stiller kreeg door handig in te lopen bij het nemen van een vrije bal en via haar lay-up zuiver de 1-2 scoorde. Verdedigend zat de druk er onder leiding van Britt en Kevin goed op waardoor Sjoerd er via een herhalingsschot, aangeleverd door Wessel, 1-3 van kon maken.

Het eerste aanvalsvak kreeg geen gelegenheid om de voorsprong uit te bouwen. Door te weinig verdedigende pressie begon de Spartaanse schutterij warm te draaien. Zij lieten de korfbalpalen met een regelmatige cadans ritmisch rammelen nadat er weer een bal door de mand was gevlogen. Niet alleen kwam Sparta langszij maar mede door slordige passing stokte het aanvalsritme en waar de thuisploeg in de flow belandde nam de frustratie bij de Friezen toe. Na 6 tegentreffers op rij schoot Wessel de 7-4 binnen gevolgd door de 8-5 van Ray die vanuit het achterveld een snelle aanvalscombinatie zuiver afrondde. De blauwwitten lieten zich niet van de wijs brengen, gingen door en lieten zelfs meer venijn zien. Na een flitsende actie van Britt liep een Spartaan doelbewust in de doorbraaklijn om haar op te vangen en kon Kevin vanaf de strafworpstip alsnog de 8-6 incasseren.

De Zwolse artillerie vuurde ongehinderd door. Op 10-6 greep de coachingsstaf in en bracht Henk Jan voor Wessel en even later Wolter voor de ongelukkig opererende Sjoerd. Waar Sparta als op een trainingsavond rustig de korf bleef bestoken haperde de productie bij een ongeïnspireerd SCO dat bij het rustsignaal tegen een 13-6 achterstand aankeek.

Er zullen in de kleedkamer harde worden zijn gevallen. De Friese powergirls leken dit goed te hebben opgepakt. Een snelle doorbraak van Kim zette Wolter op de stip voor 13-7 en even later knalde Britt de 14-8 op het bord.  Na de zoveelste onbegrepen pass van Evelien werd zij naar de kant gehaald voor de fysieke kracht van Femke. Een woest draaiend schot van Kim tolde door de mand en leverde de 15-9 op waarna Iris de plek innam van Annick. De Blauwvingers bleven profiteren van het ongehinderd vuren en waar de kansen lagen bij doorbrekende Friese dames bleef SCO zoeken naar kruitloze schoten.

Op 18-10 staakte de niet fitte Henk Jan de strijd en kwam Wessel terug met zijn secondant Sjoerd die de plaats van Wolter weer innam. Een rustig afgeronde doorbraak van Britt bracht de stand op 19-11 maar de achterstand was te groot op nog hoop de hebben op punten. Temeer omdat Sparta zich niet van de wijs liet brengen en rustig door bleef gaan met het binnenhalen van doelpunten. Wessel tikte een stip van Kim binnen die weer langs haar tegenstander was gesneld maar door het aanhoudende Zwolse bombardement bleven de korfbalpalen onophoudelijk rammelen en de kwam de stand op een ontluisterende 23-12. Alle Spartaanse mannen turfden uiteindelijk minimaal 5 scores achter hun naam.

Een gelaten roedel liet zich naar de slachtbank leiden. Britt en Kim mochten vanaf de zijlijn de afgang bekijken waarna de thuisploeg de teugels liet vieren. Sparta freewheelde naar een duidelijke 29-16 overwinning met Friese treffers van Sjoerd en Ray. Omdat de degradatieconcurrenten allemaal punten sprokkelden staat SCO met lege handen op een uitzichtloze, laatste positie. Riko trok zijn conclusie en gooide het bijltje er bij neer. Komende zaterdag op bezoek bij de koploper in de Arnhem Arena. Voor SCO staan zeer donkere kerstdagen op het menu.

Hans

Scores: Sjoerd Tel 3, Ray Bouwman 3, Kim van Dalen 2, Britt Rottink 2, , Kevin Sierdsma 2(2), Wessel Mulder 2, Wolter Achttien 2(2)

Wolter tikt de stip van Kim af