Livescore Livestream

Winst na sensationele korfbalpot

Geplaatst op: 24 dec 2018 om 08:18 door redactie

Een derby die alles in zich had. In een tot de laatste plek uitverkochte sporthal steeg de temperatuur naar tropische waarden en zat het dicht opééngepakte publiek van het begin tot het eind op de puntjes van de banken. Er werd verbeten strijd geleverd, spelers over de vloer gezwiept, spoten verzorgers hun coolsprays leeg over de aangeslagenen, bluste de goed leidende scheids meerdere brandhaarden en bestrafte onacceptabele acties met gele kaarten, werden strafworpen verprutst, doelpunten afgekeurd en schaakten de coaches met de opstellingen. Dit leidde na een uiteindelijke meesterzet tot de verovering van de punten nadat Britt Rottink met twee zuivere schoten de overwinning naar Oldeholtpade had geknald. 

Eindelijk gaf de achterban gehoor aan de oproep om de Rikoroedel te ondersteunen. De SCO-familie liet zich zien en horen in de tot aan de nok gevulde sporthal de Twine in Grou. Hieruit tankte de basisacht, met de debuterende Kevin Sierdsma, vertrouwen en na de eerste onderschepping knalde Femke van Zwol de openingstreffer op het scorebord. Na een tegentreffer kwamen de gretig spelende kobaltblauwen via een schot van Kim van Dalen, een fraaie doorloopbal van Annick Koning en een verzilverde stip van Kevin Sierdsma op een 1-5 voorsprong. Mid Fryslân zette de achtervolging in maar opnieuw via een droge knal van Femke die de 3-6 binnenplofte en Annick die uit haar geheel eigen schotbeweging de stand naar 3-7 tilde, maakten dat SCO de toon zette en duidelijk maakte dat het nu menens was na het groepsgesprek van de afgelopen week.

Mid Fryslân is een vechtersploeg en zij kwamen terug waardoor de coachingsstaf op de rem trapte en de time out inzette. Uit een splijtende, strakke pass van Britt knalde Henk Jan Bakker 6-9 binnen waarna Britt met een omdraaischot de 6-10 scoorde. Nadat Menno de Vries een zorgvuldig opgebouwde combinatie doeltreffend had afgesloten leken de gasten meer afstand te gaan nemen. De Roodzwarten scoorden tegen waarna Britt uit haar dodelijke vrije bal 7-12 scoorde.

Coach Peter Tolsma greep in en begon de stukken via herenwissels te verzetten. Dit gaf nieuw elan waardoor de thuisploeg dichterbij kroop. Onderbroken door een enkele score van Menno sloot Mid Fryslân aan op 12-13. Met hulp van de scheids, die onder luid gejoel de gelijkmakende 13-13 afkeurde, zorgden Annick en Henk Jan ervoor dat SCO op 12-15 naar de kleedkamer kon. De toverdrank van Riko moest voor nieuwe energie zorgen.

Het zinderde in de sporthal waar het publiek geen seconde rust werd gegund. Na de hervatting poeierde Kim 12-16 op het scorebord maar de Midfriezen weigerden te capituleren. Hoewel de Stellingwerver verdediging goed sloot en de thuisploeg meerdere keren door de schotklok tot de orde werd gezoemd wisten ze mede door verzilverde stippen op 15-16 aan te sluiten. De captain rook het gevaar en lanceerde een zuivere afstander die de stand op 15-17 bracht.

Een fanatiek coachende Tolsma deed opnieuw een greep in zijn spelersarsenaal en bracht meer dameslengte in het spel. Ondanks een verzilverde stip van Melvin Frieswijk en een direct, zuiver schot van Kim kwam de thuisploeg op 19-19 langszij en lag de strijd weer helemaal open. Door de luide aanmoedigingen van het thuispubliek pompte Mid Fryslân zich op en demarreerde naar een 23-20 voorsprong. Voor SCO begon het er donker uit te zien.

Coach Kruit speelde zijn troeven uit. Hij bracht met Sjoerd Tel voor Menno meer lengte in de rebound. Lianne Bangma werd ingebracht en als meesterzet wisselde Britt van vak om daar het damesduo aan flarden te lopen. Lianne scoorde uit een zuiver genomen vrije bal 23-21 waarna Melvin een hoge afstander door de korf joeg en er 23-22 van maakte.  De thuisploeg sputterde nog even tegen maar Menno die teruggewisseld werd voor Henk Jan en de sterk spelende Kevin, die professioneel een doorbraakactie van dezelfde Menno afrondde, brachten de teams op 24-24 in evenwicht.

Met nog enkele minuten op de speelklok voltrok zich het eindspel. Britt creëerde zichzelf voldoende ruimte om de 24-25 binnen te schieten en even later rondde ze een snelle combinatie met een fraai zwevend schot af waarmee ze de winnende 24-26 door de mand de korf denderde. Na het verlossende eindsignaal ontplofte de SCO-aanhang in een wolk van blauwzwarte confetti.

SCO heeft zich als team laten zien. Tekenend waren de vurige aanmoedigingen van Wessel Mulder die zich langs de lijn als mentor opwierp voor de sterk debuterende Kevin. Schouder aan schouder, niet opgeven, de tanden ontbloten en de wil om te winnen! De plaatsbewijzen voor het kerstdiner hoefden niet op marktplaats gezet te worden, de Rikoroedel liet zich de geserveerde stampotten heerlijk smaken. Op zondagmiddag 13 januari staat het ongetwijfeld op revanche beluste Mid Fryslân op de stoep van de Steense. Als de SCO familie zich net zoals vandaag laat horen kan de champagne met een gerust hart ontkurkt worden. 

Ik wens u fijne feestdagen en een gezond en sportief 2019, proost!

Hans

Scores: Annick Koning 4, Britt Rottink 4, Menno de Vries 4, Kim van Dalen 3, Henk Jan Bakker 3, Melvin Frieswijk 3(1), Femke van Zwol 2, Kevin Sierdsma 2(1), Lianne Bangma 1

Website realisatie: HelderHoogeveen.com