Livescore Livestream

SCO wint meer dan 2 punten

Geplaatst op: 28 okt 2018 om 11:45 door redactie

Het was een duel met extra lading in de Oost Arnhem Arena. De eerste ronde van de terugwedstrijden en tegelijkertijd het sluiten van de hekken van het veldseizoen omdat de deuren van de sporthallen open gaan. SCO was na onfortuinlijke buitelingen op de laatste plek terecht gekomen en het was van groot belang om met een goed gevoel aan de zaalcompetitie te kunnen beginnen. En in die missie is de Rikoroedel geslaagd. Na een moeizame start waar de spitsen in het eerste aanvalsvak niet loskwamen van de scherp verdedigende Arnhemmers en de in de zwarte tenues spelende gasten in de rust tegen een 8-5 achterstand aankeken werd in de tweede helft een tandje bijgezet. De rebound werd een prooi voor de Friese mannen en in lange aanvallen konden de Stellingwervers steeds dichterbij kruipen. Ondanks het luide gejoel van het honende thuispubliek poeierde Kim van Dalen op 10-10 de gelijkmaker door de mand en na enkele omzettingen waar alert geanticipeerd werd op de gewijzigde tactiek kon Menno de Vries het eerste deel van het veldseizoen met een zuivere treffer afsluiten. De 10-12 overwinning werd door de SCO-selectie uitbundig gevierd en de punten konden mee naar de Hoolttuun. SCO stoomde op van plek 8 naar plek 5 maar bovenal kan met het getankte vertrouwen de zaalcompetitie met een goed gevoel van start gaan.

De focus lag op het vertrouwen en de overtuiging. De beuk erin en bij de strot grijpen was het motto. Maar ook de Arnhemmers hadden zich goed voorbereid op dit duel in de kelder en wilden de punten in de eigen arena houden. De Friese spitsen in het eerste aanvalsvak Anouk Hoekstra en Menno de Vries werden gelijk in de boeien geslagen en kregen geen centimeter ruimte. De complete Rikoroedel moedigde de teamgenoten aan om vertrouwen te houden en niet op te geven. De verdediging gaf niets weg en door de goede aanvalsrebound van Inge Delfsma en Melvin Frieswijk werden de spitsen regelmatig voorzien van nieuwe aanvoer. Oost Arnhem vond als eerste de opening waarna Anouk Hoekstra voor de korf een zuiver schot lanceerde en de gelijkmaker binnenschoot, 1-1. Daarna opnieuw te weinig scherpte in de omschakeling. Met zijn eerste schot knalde Rick Verdouw zijn team weer op voorsprong even later gevolgd door zijn vakgenoot Thijs Broenink die Melvin Frieswijk onder de korf verschalkte en de stand naar 3-1 tilde. Na een lange aanval revancheerde Melvin zich door de vakcombinatie perfect af te ronden maar Oost Arnhem had een antwoord klaar en scoorde 4-2.

De doelpunten waren schaars deze middag. Lange aanvalscombinaties werden niet succesvol afgerond. In plaats van het eigen team aan te moedigen stopte de eigen achterban veel energie in het uitjoelen van de gasten. SCO reageerde zoals het hoort. Uit een messcherpe wegstartactie scoorde Britt Rottink 4-3. De thuisploeg ging mee in het gejoel vanaf de zijlijn, sloeg door in het fanatisme en incasseerde een vroege gele kaart na een onsportieve actie. De verkregen stip op dit cruciale moment werd niet verzilverd maar op pure power liet captain Britt Rottink haar tegenstandster de hielen zien en scoorde na de zuivere afronding de gelijkmakende 4-4. Maar ook nu was er te weinig scherpte in de omschakeling. Te snel kwam de thuisploeg op 5-4 waarna Riko Kruit naar de time out greep. De thuisploeg putte vertrouwen uit het verloop van de wedstrijd en liep weg naar 8-4 waarna Menno de Vries vlak voor de rust de ploegen iets dichter bij elkaar kon schieten op 8-5. Opvallend was dat alle scores bij de thuisploeg uit handen kwamen van de mannen en de Arnhemse meisjes het in dat opzicht lieten afweten.

De koppen werden bij elkaar gestoken en nadat Melvin Frieswijk vanaf de stip de teams dichter bij elkaar had gebracht kwam Sjoerd Tel binnen de lijnen voor Henk Jan Bakker. In de twee twee werden de damesspitsen in stelling gebracht. Helaas tuimelden schoten herhaaldelijk uit de mand maar doordat Sjoerd Tel en met name vechtjas Wessel Mulder heersten in de rebound konden de Friese powergirls blijven herhalen en schoot Kim van Dalen met een afstander de 8-7 op het scorebord. Een vers Arnhems meisje wist wel de opening te vinden maar SCO putte energie uit het aanhoudende gejoel vanaf de zijlijn en begon steeds meer aan te dringen. Melvin Frieswijk profiteerde van een doorpass van Menno de Vries die langs zijn tegenstander flitste en scoorde 9-8 waarna hij vanaf de stip ook de gelijkmakende 9-9 verzilverde. 

Nu greep Ron Steenbergen naar de time out omdat hij aanvoelde dat de kentering in de lucht hing. De Rikoroedel rook bloed en jutte elkaar op. Na een laatste stuiptrekking van de thuisploeg op 10-9 sloeg SCO genadeloos toe. Na een fraaie steal van Sjoerd Tel scoorde Kim van Dalen met een rake afstander 10-10 en miste een bibberend OA een cruciale stip. De thuisploeg deed een tactische omzetting met het inbrengen van een stevige dame met een DOS’46 verleden op Inge Delfsma die de paalzone naar zich toe had geëigend. Met tussenkomst van Lianne Bangma werd Britt Rottink voor Inge Delfsma in dit vak gebracht om de aanval van nieuwe impulsen te voorzien. Steenbergen reageerde door de ingebrachte dame direct weer naar de kant te halen en te vervangen door een klever. Deze omzettingen sloegen stevige gaten in de verdedigingslinie van de thuisploeg. Hiervan profiteerden eerst Anouk Hoekstra en even later Menno de Vries door uit de verkregen ruimte met zuivere schoten de overwinning naar de Friezen te schieten. De 10-12 overwinning werd uitbundig door de Kruitselectie gevierd. Oost Arnhem droop af naar het Oktoberfest en SCO kon zich op gaan maken voor een feestelijke Halloweenparty.

Ondanks de magere uitslag is er voldoende vertrouwen getankt en kan SCO met een goed gevoel beginnen aan de zaalcompetitie. Een weekje rust waarna we ons op kunnen maken voor een boeiende competitie in de Steense en andere sporthallen. 

Hans

Scores: Melvin Frieswijk 4(2), Anouk Hoekstra 2, Britt Rottink 2, Kim van Dalen 2, Menno de Vries 2

Website realisatie: HelderHoogeveen.com