Livescore Livestream

SCO verovert een punt op de Wageningse berg.

Geplaatst op: 10 okt 2016 om 14:32 door redactie

Het belang van deze wedstrijd was groot. Bij winst van de Geldenaren zouden ze weglopen van de overige teams en SCO naar plek 4 zakken. Beide coaches, zowel Jacko Vermeer als Aegle Frieswijk, hadden in de aanloop van dit duel laten weten veel respect voor de wederzijdse selecties te hebben. Er was door de SCO-staf een tactisch plan uitgedacht waarbij de AegleAcht niet alleen specifieke tegenstanders toegewezen kreeg met de daarbij behorende taken maar iedereen ook een stap extra moest zetten en niets weg mocht geven. Ook Wageningen had zich terdege op SCO ingesteld. Hierdoor ontstond een levend schaakspel dat vanwege het scoreverloop tot het einde toe spannend bleef.

Uitganspunt voor SCO was dat Melvin Frieswijk aan Jasper Broenink gekoppeld werd, de meest opvallende speler bij Wageningen. Hierdoor kreeg Pascal Frieswijk in het andere vak meer ruimte om voor de aanvoer richting de spitsen Henk Jan Bakker, Britt Rottink en Anouk Hoekstra te zorgen. Melvin kreeg de vertrouwde steun van Sjoerd Tel, Jantine Hoogeveen en Annick Koning naast zich.

De Friezen speelden taakbewust, voerden de opdrachten consequent uit en gaven weinig ruimte weg. Na wat speldenprikken over en weer schoot Marvyn Toonen de thuisploeg op 1-0. Zoals verwacht kon Pascal Frieswijk in de rebound heersen waardoor zijn vakgenoten konden blijven herhalen en was het wachten op een tegenscore. Die kwam via een goed genomen vrije bal van Britt Rottink die de 1-1 aantekende. De thuisploeg kwam weer op voorsprong maar Jacko Vermeer was niet gerust op een goede afloop. De Wageningse coach instrueerde zijn spelers vanaf de zijlijn maar dat kwam hem op een felle reprimande te staan van zijn aanvoerder die luid en duidelijk liet weten wat hij van deze aanwijzingen vond. Sjoerd Tel schoot met een zuiver schot de Oldeholtpaders langszij waarna via een snelle en handige dame op dame actie de 2-3 tot stand kwam. Daarna schoot Henk Jan Bakker met een rustig schot vanuit het achterveld de 2-4 binnen en brak de zon letterlijk en figuurlijk door op de Wageningse berg. Het noopte de coach van Wageningen binnen 15 minuten tot de 1e time-out.

De thuisploeg kwam terug tot 3-4 waarna Pascal hard op de grond terecht kwam en naar adem lag te snakken. De Geldenaren profiteerden van het concentratieverlies en via Pia Donkers trokken ze de stand in evenwicht. Nadat Jasper Broenink onder de korf Melvin het bos had ingestuurd pakte Wageningen de voorsprong. Henk Jan coachte Britt nadrukkelijk in de spits en zij schoot van afstand de gelijkmakende 5-5 binnen.

Het hoge tempo en de grotere afstanden (1000 m² speelveld meer in vergelijking met het veld op de HooltTuun) eiste zijn tol. Wageningen liep weg naar 8-5 waarna Pascal Frieswijk onderhands de 8-6 aantekende. Pia Donkers, die Anouk Hoekstra een lastige middag bezorgde, scoorde 9-6 waarna Melvin Frieswijk en Henk Jan Bakker SCO terug in de wedstrijd brachten door met zuivere schoten hun ploeg naar 9-8 te knallen. Na een score van de thuisploeg bracht Annick Koning met een flitsende doorbraak 10-9 op het scorebord waarna de Veluwenaren naar 11-9 liepen en Pascal eindelijk een afstander door de mand zag vliegen waardoor het 11-10 werd. Een grote kans op de gelijkmakende ruststand werd door hem om zeep geholpen nadat hij na een vrije bal de inpassende en doorbrekende Britt volledig over het hoofd zag toen zij plotseling helemaal vrij voor zijn neus en de korf opdook en hij uitpasste op Henk Jan.

Na de hervatting bleef een opgelegde kans op de gelijkmaker liggen maar met een éénhandige lay-up scoorde Anouk Hoekstra toch de 11-11 en even later knalde de 11-12 binnen. Het spel golfde op en neer waarbij SCO de overhand leek te krijgen.

De Wageningse coach onderkende het gevaar en via de verruimde terugwissel mogelijkheden posteerde hij Jasper Broenink tegenover Pascal zonder aan zijn basisacht te tornen. Aegle reageerde en haalde Pascal naar de kant en wisselde hem met tussenkomst van Wessel Mulder voor Melvin Frieswijk die hierdoor weer aan Broenink gekoppeld werd.

Het duel vrat energie en concentratie. De eerste heer meldde zich met krampverschijnselen bij de verzorging en ook bij SCO moest Josta meerdere malen het veld in om spelers op te lappen. Henk Jan luidde met de gelijkmakende afstander op 17-17 het eindspel in. Pia Donkers scoorde haar 4e doelpunt en bracht hiermee haar team aan de leiding.  Aegle, die vele meters langs de zijlijn aflegde, gaf de laatste instructies en verordonneerde Melvin naar de vrije bal. Melvin beschaamde het vertrouwen van zijn vader niet en knalde zuiver de 18-18 binnen met nog enkele minuten op de speelklok.

De goed fluitende Johan Vries die deze wedstrijd prima leidde, kende in de laatste minuut Wageningen een vrije bal toe. Luuk vd Kuilen miste en ook zijn naschot ging tot opluchting van alle Friezen niet door de mand. Melvin die niet tevreden was met de puntendeling wilde de bal snel naar zijn aanvalsvak passen maar was hierbij even vergeten dat het speelveld in Wageningen geen 40 maar 60 meter lang is. De diepe bal werd onderschept door de thuisploeg die nog snel de laatste aanval op wilden zetten. Sjoerd onderkende het gevaar en probeerde in een ultieme poging de bal bij de middellijn te weg te tikken waarbij er contact ontstond met een tegenstander. En dan kun je erop wachten, Johan Vries blies hard op zijn fluit en SCO hield  adem in. Een stip in de laatste seconden op een gelijke stand maakt dat je met lege handen van de berg af kunt dalen. De scheids stak gelukkig 4 vingers de lucht in. Op weg naar de 2,5 meter keek de scheids nogmaals op zijn horloge en zag dat het tijd was. Hij floot tot grote consternatie bij alles wat Wageningen gunstig gezind was voor het einde van de wedstrijd. Bij de Stellingwervers gingen de armen de lucht in omdat een punt veilig gesteld was.

Het eerste puntverlies voor Wageningen. SCO leverde een prima teamprestatie en hoefde niet met een lege kofferbak naar Oldeholtpade. De AegleAcht heeft niet spectaculair maar wel taakgericht gespeeld en hoewel de fysiek nog niet optimaal is, is er hard gewerkt. Coach Aegle oogde na afloop een tevreden man. Door het verlies van AW/DTV bij HKV/Ons Eibernest stijgt SCO naar plek 2. Deze positie moet wel gedeeld worden met de Amsterdammers en Hagenezen. Maar de Friezen zijn leidend in dit trio. Aanstaande zaterdag de laatste veldwedstrijd van dit jaar op de HooltTuun tegen AW/DTV. De hoofdstedelingen verloren 2x op rij en lijken de focus al op de zaalcompetitie gericht te hebben. Bij winst kan SCO met opgeheven hoofd aan de zaalcompetitie beginnen.

Scores: Melvin Frieswijk 5, Britt Rottink 3, Henk Jan Bakker 3, Pascal Frieswijk 3(1), Anouk Hoekstra 2, Annick Koning 1, Sjoerd Tel 1

Website realisatie: HelderHoogeveen.com