Livescore Livestream

Keuzes

Geplaatst op: 03 feb 2019 om 17:48 door redactie

Tot vijf minuten voor tijd lag de afslag richting een podiumplek nog helemaal open. In topsport komt het aan op het maken van keuzes in de beslissende momenten. Daar liet SCO steken vallen en profiteerde een geroutineerder AW/DTV. In de eerste helft toonden de Friezen veerkracht nadat de Mokumers naar 10-6 waren weggelopen en de teams op 14-14 de trappen naar de kleedkamers konden afdalen. In de 2e helft ging het gelijk op tot 19-19 maar dolven de Friezen in de slotfase het onderspit.

In het spiksplinternieuwe sportgebouw Zeeburgereiland moeten er heel wat trappen geklommen worden naar het overdekte dakterras waar de wedstrijden worden gespeeld. De wedstrijd begon vriendelijk met een Amsterdamse attentie voor de zwaar geblesseerde Melvin Frieswijk. Maar na het voorstellen van de teams werd al snel duidelijk dat de messen geslepen waren. De eerste opmerkelijke keuze was het toewijzen van dit topduel aan de jongste bediende uit het scheidsrechterskorps die duidelijk nog heel wat vlieguren moet maken. Naast het ontbreken van Melvin moest ook Femke van Zwol vanwege haar gele kaart de wedstrijd vanaf de zijlijn volgen en maakten Lianne Bangma en Sjoerd Tel hun opwachting in de basisacht. 

Nadat de thuisploeg de eerste treffer op het zeer fraaie scorebord had genoteerd kon Menno de Vries de stand gelijk trekken door te profiteren van de hard werkende Kevin Sierdsma. Kevin kon door de rebounds te winnen zijn spitsen voorzien van veel herhalingschoten. Een gretig SCO kwam door Annick Koning op voorsprong waarna AW/DTV de eerste van vijf stippen van deze avond verprutste. Een getergde Jim Snel sprong daarna als massief heiblok bovenop Britt Rottink in een poging haar een ongevraagde rondleiding dwars door de zaalvloer naar de benedenverdiepingen te geven. Er moest flink masseerwerk aan te pas komen om Britt op te lappen en het heiblok kon even later met een defect naar de kant. Het masseerwerk had zijn werk gedaan want met een soepele beweging knalde Britt een afstander door de mand. Het meekijken op een doorbraakpoging van Kim van Dalen werd koelbloedig door Britt afgestraft met het incasseren van de 2-4. De vervanger van Snel liet zien heel wat in huis te hebben door met een fraaie éénhandige boogbal zijn tegenstander te verschalken.

Het 2e aanvalsvak had veel moeite een uitgespeelde kans te creëren. Meerdere keren werd dit kwartet tot de orde geroepen door de schotklokzoemer. AW profiteerde en kwam op gelijke hoogte. Het startende aanvalsvak liet zien hoe het wel moest. Met een droge, doffe dreun scoorde Britt 4-5 gevolgd door Menno de Vries die vanaf de achterlijn 4-6 door de mand poeierde. Het vak o.l.v. de captain kon aanvallend geen vuist maken waardoor de Mokumers meer tijd kregen om combinaties uit te spelen. Binnen enkele minuten liepen ze als een repeteergeweer weg naar 10-6 waarna de Friese coachingsstaf de time out inzette. 

De nieuwe instructies bleken succesvol. Menno scoorde opnieuw vanaf de achterlijn en Kevin verzilverde zijn eigen verdiende stip. De thuisploeg scoorde tegen maar opnieuw Menno en even later ook Annick Koning met haar eigen specifieke actie konden SCO aan laten sluiten. Britt scoorde 13-12 na een wegstartactie waarna Henk Jan Bakker met vlakke schoten en bijna een buzzerbeater de ruststand op 14-14 bepaalde.

Na een blok op Menno en een zeer listige ontsnappingsdoorbraak van Britt wist de niet van zijn focus af te brengen Kevin twee keer vanaf de strafworpstip te scoren. De Mokumers schoten zich weer naast de Friezen, kwamen aan de leiding die door Menno met een schot vanaf de achterlijn werd geneutraliseerd. De schotklokzoemer riep het 2e aanvalsvak herhaaldelijk tot de orde waarna de coachingsstaf de strategie aanpaste. Na een nieuwe voorsprong van de thuisploeg en een time out van SCO brak Annick op de vierkante meter langs haar tegenstander en scoorde uit het boekje 18-18. 

De eindfase brak aan. Nadat opnieuw heiblok Snel Britt uitnodigde voor een rondleiding en haar bijna door de zaalvloer naar de benedenverdieping torpedeerde, Kevin vervolgens de toegekende stip binnen bracht op 18-19 nam de coachingsstaf de keuze door Britt uit het aanvalsvak te halen en over te brengen naar het vastzittende vak voor de geblesseerde Annick Koning. Evelien Frieswijk maakte haar debuut in het vlaggenschip. Uit een goedkope stip trokken de roodzwarten de stand gelijk op 19-19. 

De thuisploeg kwam opnieuw op voorsprong, 20-19 waarna Britt voor de stip plaats mocht nemen om een vrije bal te nemen. Een verplaatsing naar de vrij staande Lianne leidde niet tot een doelpunt en in de tegenaanval werd direct de 21-19 gescoord. Vanaf de zijkant scoorde Menno 21-20 waarna Britt terug gewisseld werd naar het eerste aanvalsvak en Anouk Hoekstra binnen de lijnen kwam.

AW/DTV rook bloed, de spanning nam toe en de captains vlogen elkaar verbaal en fysiek in de haren. Vanaf de stip liet Sjoerd zijn team aansluiten waarna de Amsterdammers scoorden en een time out als expansievat werd ingezet. Weer werd een wissel uitgevoerd om Britt voor de korf te brengen maar voor die tactische omzetting uitgevoerd kon worden had de thuisploeg de stand naar 24-21 getild en vloog een bidon na een gefrustreerde worp over de zaalvloer. De wedstrijd eindigde op 25-21 waardoor AW/DTV zonder puntverlies op kan stomen naar de play-offs en de Friezen deze afslag uit de navigatie kunnen halen.

SCO heeft nog enkele punten nodig om ook op papier veilig te zijn. Komend weekend kunnen ze tegen het aangeslagen Dalto laten zien wat ze in huis hebben. Daarna de competitie uitspelen en wonden likken. 

Hans

Scores: Menno de Vries 6, Britt Rottink 4, Kevin Sierdsma 4(4), Annick Koning 3, Henk Jan Bakker 3, Sjoerd Tel 1

Website realisatie: HelderHoogeveen.com