Livescore Livestream

Een gepassioneerde korfbalpot

Geplaatst op: 29 jan 2017 om 12:23 door redactie

De kat in het nauw sloeg zoals verwacht haar klauwen venijnig uit. In hun strijd om te overleven gingen de nagels uit en de OVVO-coach gebruikte als zijn materiaal om een uitweg te vinden. Zijn complete arsenaal werd van de bank getrokken en het had weinig gescheeld of de korfballegende had zelf een wedstrijdshirt omgehangen. Zijn furieuze coaching leverde Leon Simons alleen schorre stembanden op. SCO liet zich niet van de wijs brengen en hoewel het af en toe alle zeilen bij moest zetten en het commando vrouwen en kinderen eerst op ieders de lippen lag, wilde de AegleAcht niet van wijken weten en werd er vol passie geknokt. Het was niet altijd even fraai maar de behaalde punten kunnen vol trots bijgeschreven worden op het Friese conto. De veilige haven komt steeds duidelijker in zicht.

Jantine Hoogeveen was niet ongeschonden uit de strijd met Wageningen gekomen waardoor de staf gesleuteld had aan de basisopstelling. Femke van Zwol werd naast Annick Koning gezet en zij vormden samen met de neven Frieswijk het 1e verdedigingsvak. Britt Rottink en Kim van Dalen werden nu gesecondeerd door Henk Jan Bakker en Sjoerd Tel. Zij moesten voor de aanvallende impulsen zorgen. Bij de gasten stond Kevin IJzerman weer binnen de lijnen. In het duel in Maarssen werd hij met een zware knieblessure het veld uitgedragen maar die knie was nu in een indrukwekkende constructie geklonken wat bijna een bionic man van hem maakte. Hij werd gekoppeld aan Melvin Frieswijk die ook zijn knie in een stevige bandage verpakt heeft. Deze mannen speelden vanavond een duel in een duel. Zij streden op het scherpst van de snede en waren samen verantwoordelijk voor bijna de helft van alle doelpunten.

De eerste aanvallen van SCO verliepen stroef. Door teveel spanning en onrust was het zoeken naar de vloeiende patronen. Het in het vaal rood spelende OVVO opende uit een vrije bal waarna Henk Jan Bakker met een afstander gelijktrok. Na opnieuw een score uit een vrije bal, bij de Nekker weet je dat hij niet van ongepast contact houdt, was het Annick Koning die met een snel schot vanaf de achterlijn de ploegen in evenwicht hield.

Vanaf de zijlijn roerde de BWA-aanhang zich flink. Met tromgeluiden werden de spelers opgezweept en de OVVO-fans ageerden luid en duidelijk op de in hun ogen onterechte beslissingen. Henk Jan knalde 3-2 binnen waarna Kevin IJzerman zich voor het eerst op het scoreformulier meldde. Vanaf de stip antwoordde zijn directe opponent Melvin Frieswijk waarna deze mannen niet voor elkaar onder wilden doen en om en om doorgingen met scoren waardoor het 7-5 werd. Na een prima combinatie waarbij na snelle passing de aandacht plotseling verlegd werd knalde Kim van Dalen 8-5 binnen. Nadat IJzerman opnieuw raak stipte knalde ijzervreter Pascal Frieswijk van afstand 9-6 op het bord en ontving Tim Backx het eerste standje van de scheids na een onnodig opgefokte reactie. Hiervoor had Simons zich al laten gelden nadat hij boos reageerde op een doorglijdende Pascal die met een sliding bijna de hele reservebank van OVVO omkegelde. 

Verdedigend hield de AegleAcht de voor hun laatste kans vechtende Maarssenaren stevig onder controle. Door het spel goed te lezen en scherp te anticiperen op de passlijnen werden regelmatig ballen uit de vuurhaarden gestolen. Simons greep naar de 1e time-out waarbij 4 vakken door 4 coaches geïnstrueerd werden. Daarna was het opnieuw Melvin Frieswijk die met een prima ingestudeerde actie flitsend indraaide en met een fraaie doorloopbal de 10-6 aantekende waarna Britt Rottink er 11-6 van maakte.

Door een slordige fase van SCO kon OVVO dichterbij sluipen omdat Remco de Haan zijn vizier scherper kreeg. Het lukte Kim van Dalen om met doorbraken Sjoerd Tel op de stip te zetten waardoor de ruststand 13-10 werd bereikt.

In de gasten kleedkamer zal het geknald hebben. Leon Simons liet zijn team op het allerlaatste moment weer aantreden voor de 2e ronde en zijn mannen pakten de instructies goed op. De Utrechters vonden op 13-12 de aansluiting. Na een te felle attack op Henk Jan stipte Sjoerd Tel 14-12 maar OVVO bleef knokken voor de laatste kans en kwam op 14-14 langszij. De BWA-aanhang roerde zich en zweepte hun gladiatoren nog meer op. SCO werd geïntimideerd en Friezen lieten zich in de paalzone te makkelijk uitblokken.

Nu begon ook de Friese aanhang zich te roeren. De verstofte trommels waren uit de berging gesleept en de harde kern liet zich horen. Deze verbale ondersteuning van de Black & Blue Hooligans gaf de AegleAcht extra power om een vuist te maken tegen de in hun doodsstrijd vechtende Maarssenaren. Nu was het Britt Rottink die er een verzilverde stip uitliep waarna Annick Koning zich ook weer aan het front meldde. Nadat Kim van Dalen profiteerde van de vrije ruimte bij een vrije bal en de weer hard werkende Henk Jan Bakker en Melvin Frieswijk met zuivere schoten voor 19-16 zorgden kwam OVVO via bijna de laatste stuiptrekkingen op 19-19. Coach Aegle Frieswijk, die de hele wedstrijd de verbale strijd aanging met de andere korfballegende, bracht Jantine Hoogeveen binnen de lijnen voor Femke van Zwol en nadat Melvin Frieswijk vanuit de nieuwe impulsen de stand naar 21-19 had getild kwam Wessel Mulder voor Sjoerd Tel.

Een orkaan van geluid ging door de Steense waar de spanning steeds hogerop liep. Fans van beide partijen moedigden hun spelers aan waarbij de Friezen de overhand kregen en duidelijk maakten dat de houten vloer hun vloer is. Melvin Frieswijk en Kevin IJzerman weigerden voor elkaar onder te doen en bleven scoren. Onder leiding van de nooit opgevende captain Pascal Frieswijk knokte SCO zich naar de verdiende overwinning. 

De trukendoos ging voor het laatst open bij Leon Simons. Alle wissels waren gebruikt en spelers waren links en rechts van vak gewisseld. Zelfs het commando om SCO vrij te laten schieten om zo de rebound te kunnen veroveren mocht niet meer baten. Na opnieuw een score van Kevin IJzerman was het laatste woord voor de man of the match Melvin Frieswijk die uit een vrije bal 25-22 scoorde. Niet alleen de punten bleven in Friesland maar ook het onderlinge duel met Kevin IJzerman had hij met 11 tegen 10 scores gewonnen.

Het aanwezige publiek heeft genoten van een heerlijke korfbalpot vol passie waar de tegenstander verder het moeras is ingedrukt. Mooi was het om te zien dat de beide hoofdrolspelers nadat de kruitdampen waren opgetrokken gebroederlijk op de houten vloer naast elkaar zaten om als uitgeprikte matadors de wedstrijd nog even door te nemen. Volgende week zaterdag naar Dalto. Zij vertrokken met betraande ogen uit de Sypel na weer een onverwachte nederlaag. De middelste ploegen kruipen steeds dichter naar elkaar en houden allemaal zicht op de kruisfinales. Maar hoewel OVVO/De Kroon op eigenlijk onoverbrugbare achterstand is gezet is de veilige haven ook nog niet bereikt.

Hans Rottink

Scores: Melvin Frieswijk 11(2), Henk Jan Bakker 4, Sjoerd Tel 4(4), Annick Koning 2, Kim van Dalen 2, Britt Rottink 1, Pascal Frieswijk 1, 

Foto: PEEMMEDIA
         Gerrit Jan Prakken

Website realisatie: HelderHoogeveen.com