Historie

Het begin

Na de bevrijding sproten de verenigingen de grond uit, ook in Oldeholtpade. Het korfballen begon met het plaatsen van een advertentie in de regionale krant. Belangstellenden voor het oprichten van een sportvereniging werden opgeroepen naar café Kromkamp te komen. Onder leiding van schoolmeester G. Warning bespraken 31 mensen welke sport men wilde beoefenen. We noteren dan 1 november 1945. Korfbal had de voorkeur van de overgrote meerderheid. Reden? Zowel mannen als vrouwen kunnen meedoen. De naam werd S.V.O. : Sportvereniging Oldeholtpade. Met de naam bleef de deur voor andere sporten open. Meester Warning werd ook de eerste voorzitter. Hendrik Dubling werd benoemd tot balhouder. Als clubkleding werd gekozen voor een lichtblauwe blouse en donkerblauwe broek of rok. Dit waren dezelfde kleuren als van een Texelse korfbalvereniging waar Warnink lid van was. Het scheelde hem aanschaf van nieuwe kleding. De contributie bedroeg f 0,50 per maand. In het tweede levensjaar werd buiten S.V.O. om ook een voetbalvereniging in het dorp opgericht. Voor het S.V.O. -bestuur een zorgelijke zaak. Dankzij bemiddeling van Plaatselijk Belang fuseren S.V.O. en de voetballers van V.V.O. (Voetbal Vereniging Oldeholtpade) en D.H.V.C. Dat is De Hoeve Voetbal Club uit het buurdorp De Hoeve. Maar het ging niet goed met de voetbaltak. Wegens gebrek aan belangstelling werd deze opgeheven. Vanaf 1 april 1951 is er sprake van korfbalvereniging SCO. Vanaf dat moment is de vereniging weer gezond, want alle leden kwamen in dat jaar ook door de pas ingevoerde medische sportkeuring.

De prestaties

De vereniging begon onderaan in de FKB (Friese Korfbal Bond). In 1950 promoveerde de hoofdmacht naar het district Noord van de KNKB. In 1957 werd tegen Kinea promotie naar de 2e klas afgedwongen. In 1963 volgde promotie naar de 1e klasse. Naaste belager De Hoeve werd met een 1-4 overwinning afgeschud. In 1969 werd in deze klasse het kampioenschap behaald ten koste van het Groninger Nic. Na een speciaal hiervoor belegde vergadering besloot het bestuur van SCO ook daadwerkelijk gebruik te maken van het recht tot promotie naar de landelijke Overgangsklasse. Helaas vloog men er het volgende jaar al weer uit. Zes jaar later werd de Promotieklasse ingevoerd en zonder kampioenschap promoveerde SCO naar deze nieuwe landelijke klasse. In 1979 opnieuw succes en promotie naar de Overgangsklasse. Na drie seizoenen het kampioenschap nipt te hebben gemist was het in 1983 onder leiding van Henk Tuttel raak. Promotie naar het korfbalwalhalla: de Hoofdklasse! Voor het eerst sinds vele jaren kende Friesland weer een vertegenwoordiger op het allerhoogste niveau. En een beste vertegenwoordiger, want in het seizoen 1988 slaagde SCO er in de landelijke finale te behalen. In een best of three tegen PKC viel de beslissing wie zich kampioen van Nederland mocht noemen. SCO won de eerste wedstrijd in Papendrecht met 16-14. De tweede in Oldeholtpade ging met 16-13 verloren. De derde allesbeslissende wedstrijd in Soesterberg bracht een verlies met 13-12. Totaalscore over de drie wedstrijden 41 – 43! Zo verschrikkelijk dichtbij.

Jarenlang hoorde SCO bij de absolute korfbaltop. Na degradatie in 1998 naar de Overgangsklasse volgde in 1999 degradatie naar de 1e klas, want de promotieklasse was inmiddels weer verdwenen. In het seizoen 2002-2003 veroverde SCO 1 met een straatlengte voorsprong het kampioenschap. Promotie naar de Overgangsklasse was een feit. In het topseizoen 2004-2005 bewerkstelligde de hoofdmacht onder trainer Sake Koelma de verrassend snelle terugkeer op het hoogste korfbalplatform op het veld: de Hoofdklasse. Wel was hiervoor een beslissingwedstrijd tegen Blauw Wit Heerenveen nodig. Een afgetekende winst tekende de gedrevenheid van het team. Sindsdien heeft SCO 1 zich weten te handhaven op het hoogste niveau door ondermeer bloedstollende beslissingswedstrijden tegen Koog Zaandijk (05-06) en Drachten (07-08) of het behalen van de kampioenpoule (06-07)

SCO1 tijdens een zaalwedstrijd in de jaren 80

Sinds 1966 kennen de korfballers microkorfbal, het huidige zaalkorfbal. De eerste jaren speelde men in Wolvega in de “Lindenoord hal”. Dat was een van de eerste sporthallen in het Noorden. Memorabel is zeker de zinderende degradatiewedstrijd in 1972 tegen buurtclub Advendo. In de allerlaatste seconde besliste Advendo met en alles of niets schot uit de verste hoek van het vak met 7-8 de titanenstrijd in haar voordeel. Al in 1975 kwam SCO onder leiding van Jan Piepers terug in de Overgangsklasse. In het seizoen 1980 – 1981 stapte SCO onder de bezielende leiding van Jaap Lenstra als eerste Weststellingwerfse club de Hoofdklasse in. De tribunes in sporthal “De Steense” waren seizoenenlang tot aan de toegangsdeuren afgeladen vol. Dankzij SCO kon het korfbalpubliek uit het gehele Noorden genieten van alle landelijke toppers. Een hoogtepunt op het publicitaire vlak was het optreden in Studio Sport op 3 januari 1983: Runner-up SCO tegen Allen Weerbaar met verslaggeving van Heinze Bakker. De pers schreef: “een klinkende 13-7 zege op lijstaanvoerder Allen Weerbaar ten aanschouwe van een uitpuilende sporthal “De Steense”. In 1998 volgde degradatie naar de Overgangsklasse. Sinds het topseizoen 2004-2005 speelt de hoofdmacht weer in de hoofdklasse. Het streven is om binnen afzienbare tijd ook de stap te maken naar het allerhoogste niveau in de zaalcompetitie, de korfballeague.

Uitgelichte SCO’ers

Lijst van SCO spelers die ook voor het nationale team zijn uitgekomen.

klik hier

Een overzicht met namen van hoofdtrainers van de SCO selectie.

klik hier

Een overzicht van alle voorzitters en ereleden uit de geschiedenis van K.v. SCO.

klik hier

De accomodatie

Het toenmalige en tevens huidige terrein was en is eigendom van de Nederlandse Hervormde Gemeente. Twee van de drie kerkvoogden gingen destijds direct akkoord met verhuur. De derde had meer problemen, want er was al eens een korfbalvereniging opgericht (1930) en deze had het maar een jaar volgehouden. De huurprijs werd vastgesteld op f 25,00 per jaar. Als aanvullende bepaling gold dat er maar één keer per week mocht worden geoefend. Wedstrijden mochten uiteraard niet tijdens kerkdiensten worden gespeeld. Café Kromkamp werd het clubhuis, want in de winter kon de danszaal worden gebruikt voor conditietrainingen. De accommodatie breidde zich in de loop der jaren uit. Het kleedhok van de opgeheven voetbaltak werd van het voetbalveld naar het korfbalveld verplaatst en van de doelpalen werden zitbankjes gemaakt. In 1953 werden twee wasbakken gemonteerd en aangesloten op de waterleiding. In 1969 werd een houten noodwoning aangekocht en omgebouwd tot een gebouw met twee kleedkamers, toiletvoorziening en kantine. Ruimte werd er gemaakt door een stukje bos te rooien. In 1975 trok de bloeiende vereniging de toegangsweg over en werd het gehuurde terrein verdubbeld. In 1978 werd het verfverslindende houten gebouw vervangen door de huidige kleed- en kantineaccommodatie. Ook werden in datzelfde jaar drie lichtmasten geplaatst. De nieuwe kantine kreeg de naam “de Hoolt-Tuun”. Op de plaats van het gebouw bevond zich vroeger de groentetuin van de pastorie. Later werd er houtgewas verbouwd. De korfballers ontvingen een fikse subsidie van de gemeente Weststellingwerf, maar de club leverde zelf ook een geweldige bijdrage. Maar liefst 4 ½ jaar exploiteerde SCO de kantine van sporthal ” De Steense” in Wolvega. Tientallen vrijwilligers waren dag in dag uit, tot ’s avonds laat in touw. Een zeer winstgevende, maar ook zware opgave. Het (voorlopig) laatste grote project was de aanleg van het kunstgrasveld in 2001. Daarmee werd ook het parkeerprobleem langs de smalle toegangsweg opgelost. Dankzij het kunstgras kon een deel van het grasterrein worden opgeofferd om plaats te maken voor een verhard parkeerterrein. Opnieuw werd een grote bijdrage geleverd door gemeente, alle leden en nu ook door vele sponsoren uit het bedrijfsleven. Vele van deze sponsoren zijn terug te vinden op de imposante rij reclameborden om het kunstgrasveld.

De toppers

De roemruchte geschiedenis van SCO bracht roemruchte namen voort. Op trainersgebied zijn vooral Jaap Lenstra en Anton Mulders absolute toppers. Jaap Lenstra kwam, zag en overwon. Uit zijn vernieuwende ideeën kwam sprankelend korfbal voort gebaseerd op snelle balcirculatie en intelligent positiespel. Een variëteit aan spectaculaire vrije ballen liet de kijker ademloos in spanning wat er nu weer ging gebeuren. Hij bracht SCO en het gehele peil in de hoofdklasse een grote sprong vooruit. SCO profiteert nog steeds van de door erelid Jaap Lenstra ingebrachte kwaliteit, want de spelers van toen vormen het huidige kader. Trainers zijn belangrijk, maar spelers moeten het doen. Ook op dat gebied heeft SCO zijn toppers. Spelers werden (en worden) voor diverse vertegenwoordigende teams geselecteerd. Internationals stammen uit de periode Lenstra. Aaf Kraan, Jan Tuttel, Tieneke Roffel en Aegle Frieswijk speelden in het Oranje shirt. Beroemd zijn de gebroeders Frieswijk. Aegle Frieswijk was jarenlang de absolute topschutter in de landelijke hoofdklasse. In het seizoen 1992/1993 scoorde hij maar liefst 92 maal in de zaalcompetitie. Een landelijk record dat pas in 1998 door Hugo Binken van AKC werd verbeterd.

Gebied en aanbod

Mede door de fusie met buurclub Advendo in 2000 omvat het verzorgingsgebied van SCO  de regio Oldeholtpade, Ter-Idzard, Olde- en Nijeholtwolde en Wolvega. Met het aantal leden staat SCO in Noord Nederland in de top 10. SCO heeft dan ook meerdere teams in alle leeftijdsklassen en biedt ook midweek korfbal. Voor de kleintjes is er een Kangoeroeklup en zijn er Reuzenpanda’s. Ook is er “ontspannings” training voor “oud-leden, korfbal- en sportliefhebbers”. In 2019 is er een samenwerking gestart met SportAnders voor het aanbieden van sport aan kinderen met een beperking.

Club lied

Bij een club hoort ook een club lied. Door de jaren heen zijn er een aantal geschreven.

klik hier